Dubbele Afwijs Whopper

Nee deze blog gaat niet over een nieuwe MAC Burger. 🙂
Het gaat over ANGST. Onze angst voor afwijzing is een zogeheten dubbele afwijzing. Want jouw angst voor afwijzing van de groep, maakt dat je je aanpast (aan de groep) en daarmee dus jezelf afwijst. Want jij ervaart angst niet goed genoeg te zijn voor anderen.

Laat ik je geruststellen: ieder mens is in essentie bang om afgewezen te worden, dit zit namelijk in je oerbrein. In de oertijd leefden we in groepen. Toen er nog helemaal geen hamburgers waren, maar we zaten te kluiven aan een bout. In een groep is het nu eenmaal veiliger om te jagen, je te verdedigen dan dan in je uppie. Je kon er dus maar beter voor zorgen dat je bij een leuk clubje berenvel dragende oermannen en -vrouwen hoorde. Want afwijzing? Dat stond vroeger eigenlijk gelijk aan doodgaan.

Deze angst zit er zó ingebakken, dat we nu nog steeds reageren met angst om afgewezen te worden.

Het verschil met de oertijd en nu

Tegenwoordig ga je gelukkig niet meer dood als je wordt afgewezen door een groep, ook al voelt het misschien wel even zo. Rationeel gezien weet je dit natuurlijk… Nu nog de knop om zetten.

Jij mag je eigen nummer 1 zijn. Van jezelf houden en dat te voelen en belangrijk te maken. Want als jij jezelf niet belangrijk vindt, waarom zou een ander dat dan vinden? En weet je wat het is? Als jij geen angst meer hebt voor afwijzing doet het er niet meer toe of anderen je afwijzen of niet.

Dus tijd voor een oefening 

Een oefening die jouw oerbrein laat ervaren dat je écht niet doodgaat van een afwijzing. Die je inzicht geeft in jouw afwijs mechanisme. Ik kan namelijk niet wegnemen dat je niet meer zenuwachtig wordt of angst hebt voor een eventuele afwijzing. Je kan jezelf wél trainen in het tóch gewoon aangaan van uitdagingen. 
Daar gaan we..

Gratis en voor niets

Ga naar de dichtstbijzijnde Mac, KFC of ander fastfood shop en bestel het volgende: ‘Ik wil graag een 3dubbele hamburger en een mega grote milkshake. Ik wil het gratis, ik ga  er niet voor betalen!.’  Mocht je een foodie zijn.. je kunt natuurlijk ook ergens een biologisch verantwoorde Burger bestellen. 

Je snapt natuurlijk dat je gegarandeerd een dikke vette NEE op je vraag krijgt. Waar het namelijk om gaat is dat je afwijzing opzoekt. Dat je om iets vraagt waarvan je zeker weet: dat ga ik never nooit niet krijgen. Signaleer wat er binnen in jou gebeurd. Vind je het een absurde opdracht? Of moet je lachen omdat je je al ongemakkelijk voelt bij het idee? Of word je boos bij de gedachte dat ik je op deze manier voor schut wil laten staan? Dat is je oerbrein die het overneemt. Als reactie op de afwijzing die je zeker weten tegemoet gaat.

Wees blij met de afwijzing

En weet je wat het is? Als jij geen angst meer hebt voor afwijzing doet het er niet meer toe of anderen je afwijzen of niet. Accepteren in plaats van vermijden. Maar het mooie is.. op het moment dat je een afwijzing durft te ontvangen, heb je ook de moed om te gaan voor wat je werkelijk wil bereiken.

Door deze oefening, merk je hoe jouw oerbrein het overneemt en hoe ongemakkelijk je je daardoor voelt. Je realiseert je dat deze angst niet van nu is en al helemaal niet levensbedreigend is. Door de angst te accepteren in plaats van deze te vermijden ga je de volgende keer gemakkelijker een situatie in waarin er kans is op een afwijzing.

Zet jezelf op nummer 1!

Kun je wel wat hulp gebruiken voor omgaan met angsten? Dat jij de baas bent over jouw angsten in plaats van omgekeerd? Sta je op het punt om je los te maken van een groep  vrienden, waar je je niet meer in thuis voelt?
In mijn praktijk begeleid ik cliënten die zichzelf graag op nummer 1 willen zetten, maar (nog) niet weten hoe ze dat kunnen doen.