In (samen)werking met de natuur

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten werk ik graag in de natuur. In deze blog vertel ik je waarom. De natuur draagt namelijk vele wonderen met zich mee.  

Een paradijs van gelukshormonen

Ik begin met een aantal wetenschappelijke feiten. Groene landschappen verhogen het serotonine-gehalte.

Serotonine is een neurotransmitter die kalmerend werkt op onze stemming en emoties. Die zelfs slapeloosheid kan voorkomen. Daarom wordt serotonine ook wel het gelukshormoon genoemd.

Dan is er nog een reden dat de natuur een helende werking op de mens heeft. In de natuur komen namelijk wonderstofjes met de naam ‘fytonciden’ voor. Deze stofjes worden door planten en bomen aangemaakt om zich te beschermen tegen insecten. Deze fytonciden hebben ook een kalmerend en een opwekkend effect op de mens. Wanneer je in de natuur bent, adem je deze stofjes automatisch in. Een cadeau van Moeder Natuur.

Traktatie voor je zintuigen

Daarnaast heeft de natuur een gunstig effect op onze zintuigen. Denk bijvoorbeeld aan de frisse geur van groen na een regenbui of het aroma van vers gemaaid gras. Ook je gehoor krijgt een traktatie, fluitende vogels in het bos, tjerpende krekels, het geruis van de bomen, noem maar op. En wat dacht je van je tastzin, de zon die op je huid schijnt, je hand die het schors kan strelen, de takjes onder je (blote) voeten. Al je zintuigen worden verwend.  

Over cadeautjes gesproken… Buiten zijn heeft nog een voordeel. Door het zonlicht op je huid, maakt je lichaam vitamine D3 aan. Heel belangrijk voor je stofwisseling en je botten. Het helpt je ook beter te slapen, verbetert het immuunsysteem en verhoogt de endorfineproductie. Die endorfines zorgen, net als serotine voor een gevoel van geluk en welbevinden. Geweldig toch!

De Natuur doet mee!

Al die cadeautjes kan ik natuurlijk niet laten liggen. Ik coach daarom graag buiten in de natuur. En wat voor coaching ik ook doe ….. iedere keer word ik weer verrast door de manier waarop de natuur meedoet in het proces. Pure Magie.

Laatst nog …. Tijdens een gesprek kwam een lang verborgen verdriet naar boven. En precies op hetzelfde moment dat de persoon begon te huilen begon het ook te regenen. Omgekeerd heb ik ook vaak genoeg meegemaakt dat wanneer er een doorbraak is bij een klant, de zon ineens doorbreekt. De toekomst ziet er helderder uit.

Kortom de natuur geeft duidelijk een boodschap. Donkere wolken, wind vlagen, krakende takken, een licht briesje of een kwetterende vogel. Alles werkt mee aan jouw bewustwording en ontwaken.

Lijkt het jou wat om met mij de natuur in te gaan om een vraag of probleem in het Licht te zetten? Neem dan contact met me op. Ik kijk naar je uit om dat samen met jou én de natuur te onderzoeken.