Jouw verborgen geschiedenis

Voel je je enorm verantwoordelijk voor je omgeving? Ben je een pleaser? Voel jij je vaak niet begrepen? Of … schiet je soms zonder reden uit je slof? En heb je geen idee waar dat gevoel vandaan komt? Waarschijnlijk heeft jouw onverklaarbare gedrag te maken met jouw gezin van herkomst.

Jouw positie in het gezin

De band met je ouders en broers en zussen is bijzonder. Niet alleen omdat je samen opgroeit, lief en leed deelt en dezelfde genen hebt, maar vooral omdat jouw ‘positie’ in het gezin veel zegt over wie je later als volwassene bent (of denkt te moeten zijn). Verschillende omstandigheden in het gezin kunnen jou vormen en je maken tot de persoon die je vandaag de dag bent. Dat kan positief zijn, maar er kan in je jeugd ook – geheel onbewust – een verstoring zijn ontstaan. Iets wat nu als volwassene jouw gedrag bepaalt en waar je maar niet vanaf kunt komen, hoe graag je het ook wilt veranderen.

Het-middelpunt-vd-aandacht


Ook als enig kind en dus het ontbreken van oudere of jongere broers en zussen is bepalend voor jouw pad. Alle aandacht en focus van je ouders is op jou gericht, waardoor jij alle verwachtingen in je eentje mag/moet waarmaken.  

Jouw rol in het gezin

Wij mensen zijn kuddedieren. Ons oerinstinct zorgt ervoor dat we ons schikken naar het systeem. Ben je opgegroeid met een broer of zus die veel aandacht nodig had, dan is de kans groot dat jij jezelf bent gaan wegcijferen, je (te) verantwoordelijk voelt én goede voelsprieten hebt voor wat er in je omgeving gaande is. Zo’n patroon dat in je kindertijd (geheel onbewust) is ontstaan, kan tekenend zijn voor de rest van je leven.

Helderheid in jouw familiepatronen

Ook andere gebeurtenissen in je familie kunnen bepalend zijn voor je huidige gedrag en overtuigingen. Denk bijvoorbeeld aan problemen rondom een erfenis, miskramen, doodgeboren of buitenechtelijke kinderen waar nooit over is gesproken, onbereikbare liefdes of gedwongen huwelijken. Dit kan allemaal in jouw huidige leven van invloed zijn. Zelfs als iets al generaties terug is voorgevallen.

Heb je fikse tegenzin om samen met je familie te zijn? Voel jij je onbegrepen of zijn er allemaal dynamieken waar jij je niet goed bij voelt? Dit kan dan te maken hebben met een gebeurtenis uit het verleden. Inzicht hierin maakt dat er meer begrip ontstaat voor jezelf en je familie.

de-Kracht-van-Familie

Met een familieopstelling worden zulke onbewuste patronen duidelijk en je wordt je bewust van de impact van zo’n patroon. Vechten er tegen heeft geen zin. Eerst is er inzicht en bewustwording nodig. Een familieopstelling kan je die geven, zodat alle gebeurtenissen een plek krijgen, waarna er ruimte ontstaat voor verandering.