Seizoenen in je emotionele leven

Veel mensen willen alleen positieve dingen zien, delen en leven. Een gelukkig leven. Alsof het alleen maar om positieve dingen gaat. In elk leven zit ook de donkere kant.

Er was eens…

Zo was er een man, die bij mij het Reading Coaching Traject volgde, die alle vervelende dingen uit zijn leven verbloemde. Zijn pijnlijke scheiding, de afwijzing, het moeizame contact met zijn kinderen. Trots en uitgebreid vertelt hij over alle nieuwe dingen in zijn leven en de onderwerpen die hem goed af gaan. Alsof er geen wolkje aan de lucht is.

Op mijn vraag waarom ik hem amper iets hoor vertellen over zijn gevoelens, over de scheiding en het slechte contact met zijn kids, is hij geraakt. Hij geeft toe dat zijn ogen sluit voor de minder mooie kanten uit zijn leven. En bekent dat hij moe is en zich eenzaam voelt. En niet weet hoe hij met zijn donkere kant om moet gaan.

Deze man is een voorbeeld, ik kom het vaker tegen in mijn praktijk.

Eenzaamheid, somber, oude pijn en verdriet vaak ligt de oorzaak in je jeugd. En misschien wil je dat onderzoeken?

Seizoenen in je emotionele leven

Ook in ons emotionele leven zijn er seizoenen. Zonder herfst geen lente, zonder verdriet geen vreugde en zonder pijn geen geluk. Of met andere woorden, zonder afbraak geen nieuw begin. Hoe kan het dat we die donkere kant in ons leven (willen) negeren? En dat we er alles aan doen om dat verdriet of de pijn niet te hoeven voelen?

Veel van het verdriet of pijn gaat terug naar je jeugd. We komen voort uit generaties die zich niet zo bezighielden met kinderZieltjes. Ouders hadden geen oog voor de behoeftes van hun kinderen. Ook omdat zij het zelf nooit geleerd hadden. Destijds had men hele andere normen over geluk en welbevinden. Als je als kind genoeg te eten kreeg, je naar school ging en ook nog eens 2x per jaar nieuwe kleren kreeg,… wat had je dan te zeuren?!

De nieuwe tijd

We leven NU in een tijd van persoonlijke ontwikkeling en groei. En we worden steeds bewuster. Om te groeien is het nodig om door een herfstperiode in je emotionele leven te gaan. Zoals een boom zijn bladeren verliest. Zie de herfst als een tijd om te bepalen wat je laat gaan. Wat wil je loslaten?

Misschien merk je dat er een donkere onderstroom in jezelf is. Wees er nieuwsgierig naar. Onderzoek het gevoel, wees er niet bang voor! En als je toch bang bent, weet dat er NU niets meer is om bang voor te zijn. Van voelen ga je niet dood. Van voelen ga je juist leven!

Echt leven in plaats van je tijd op aarde uitzitten

Dat klinkt simpel, maar waarschijnlijk kom je van alles tegen. Bijvoorbeeld, dat je denkt dat je liefde ontvangt als je maar hard genoeg je best doet; dat je alleen leeft voor anderen en je jezelf vergeet; dat je verdrietig bent en verlangt om gezien en gehoord te worden. Hoe pak je dat aan? Hoe verander je jouw emotionele beleving?

Hoe verander jij jouw emotionele. beleving? Met Reading, Coaching Traject, Opstellingen.

Dat is één van de redenen waarom ik zo blij en dankbaar ben voor het werk dat ik doe. Mensen begeleiden in hun processen. Naast hen te staan, hen zien én horen. Luisteren naar al die gevoelens en verlangens. Aanwezig zijn bij de afbraak, het verdriet, de pijn. Niet als einde, maar als nieuw begin. Van herfst en winter naar een nieuwe lente.