Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantasteren

De laatste tijd hoor ik veel mensen die zich zorgen maken over wat er allemaal in de wereld gebeurt. En ja, het is inderdaad op dit moment niet allemaal even leuk. Maar je weet toch… je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren. Uiteindelijk kom je in een negatieve spiraal terecht en zie je alles door een sombere bril. En dat is het laatste wat je wilt.

Verleg je focus

Ik zal het niet ontkennen dat het af toe behoorlijk K.*.T. lijkt. Er is veel angst voelbaar. Het wegdrukken van alle negativiteit heeft geen zin, dan versterk je het alleen maar! In deze situatie helpt het mij dat ik mijn aandacht richt op wat ik wel kan. Op de dingen die wèl goed lopen. Ik focus op datgene waar ik energie van krijg. Hoe klein die momenten dan ook zijn. Hierdoor voel ik me dan snel weer een stuk beter.

Bovendien… de toekomst is nog nooit gebeurd. We weten niet hoe de dag van morgen eruit ziet. Het heeft dus weinig zin om je daar nu zorgen over te maken. Begrijpelijk en toch zonde van je energie. 

Leven in deze bijzondere tijd

Maar hoe doe je dat dan? Je geen zorgen maken en je focus verleggen? Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ik geef je daarom wat tips die je daarbij helpen. Kies maar uit welke het beste bij je past.

 • Waardeer wat je wel hebt én wel kan!
 • Voel je dankbaar voor de goede dingen in het leven. Train jezelf in het vinden van goede dingen. Dan zul je er steeds meer vinden.
 • Maak van simpele dagelijkse bezigheden een Mindful oefening, bijvoorbeeld tafeldekken, de afwas doen of de wc schoonmaken. (creëer mini meditatie momentjes).
 • Luister naar muziek die je leuk vindt én zing luidkeels mee. 
 • Ga naar buiten. Wandel en wandel langzaam. Kijk bewuster om je heen. Dit kun je ook doen wanneer je de hond uitlaat of naar de supermarkt loopt.
 • Slaap voldoende.
 • Probeer je gedachten niet stil te maken. Besef dat gedachten en gevoelens komen en gaan. Jij bent jij. Je HEBT gedachten en gevoelens. Dat is een groot verschil.
 • Praat niet negatief over jezelf en anderen. Besef dat alleen jij jouw negativiteit kan omdraaien.
 • Help een ander eens of bel iemand op die je al een tijd niet meer gesproken hebt. Laat anderen weten dat je aan ze denkt. 
 • Laat los waar je geen invloed op hebt. Besef dat de meeste zorgen nu niet relevant zijn. We maken ons vaak zorgen over dingen die in de toekomst misschien kunnen gebeuren. Ze gebeuren niet NU. 
 • Kijk regelmatig in de spiegel en geef jezelf een groot compliment.

Hoe ga jij om met jezelf in deze tijd?

Heb je mensen om je heen waar je jouw Hart kan luchten en je thuis voelt? Lukt het jou om uit te reiken wanneer het niet zo goed met je gaat? Kan je jouw focus verleggen naar dat wat jou rustig maakt? Het kan best pittig zijn, zeker nu we elkaar niet zo makkelijk kunnen opzoeken en écht ontmoeten.

Het Reading Coaching Traject is ontwikkeld voor degene die behoefte heeft aan meer ondersteuning om ingeslopen gewoonten, blokkades en niet helpende gedachtepatronen aan te pakken en te transformeren. Alle aandacht is voor jou. Zodat je met vertrouwen in het leven staat. Laten we eens sparren over jouw gevoelens en hoe je om kunt gaan met jezelf in deze tijd.

Sowieso mocht alles je hoog zitten… voel je welkom bij me.