Ontladen, Opladen & Ontspannen

Waarom gunnen we onszelf maar 3 weken per jaar (vakantie) om te ontladen en weer te ontspannen en op te laden? In onze maatschappij is ontspanning moeilijk te vinden. We krijgen voortdurend nieuwe prikkels binnen.

Voel jij je de laatste tijd gestresst, ondanks dat je toch echt momenten neemt om te ontspannen? We doen soms hard ons best om een avondje te relaxen, terwijl we eigenlijk beter kunnen ontladen..

Ontlading en ontspanning zijn niet hetzelfde 

Ontlading wil zeggen dat je opgebouwde spanning in je lichaam en geest vrijlaat. Ontspanning komt pas daarna, wanneer de lijfelijke spanning is vrijgekomen en er ruimte is voor rust en stilte. Om daadwerkelijk te kunnen ontspannen, heb je dus eerst te ontladen.

Met deze signalen herken je wanneer je behoefte hebt aan ontlading in plaats van ontspanning:

Gek genoeg, kan tijd voor jezelf juist stress geven

Laptop dicht, werktelefoon uit. Het werk is gedaan, maar merkt dat je eigenlijk alleen maar meer stress voelt. Wat is er aan de hand? Grote kans dat de spanning in je lichaam en geest eerst een plekje verdient. Op momenten van stilte komt die spanning extra omhoog. Zo kan rust je juist stress geven.

Lichamelijke ongemakken zoals hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid

Je lichaam is een wijze raadgever. Wil het ontladen, dan zal je dat merken ook. Bij iedereen zijn de signalen van stress anders. Zo krijgt de één hoofdpijn, terwijl de ander juist moe wordt. Door je bewust te worden van deze lichamelijke signalen, kun je ze in een steeds eerder stadium herkennen en daarnaar handelen. 

Emotioneel of geprikkeld?

Spanning en stress die je in de loop van de tijd opbouwt, zal op een zeker moment vrij moeten komen. Anders blijft die spanning in je lijf en dat komt er op een vervormde manier uit. Bijvoorbeeld een spontane huilbui, een woede-uitbarsting, geprikkeldheid of een chagrijnige snauw richting iemand anders. 

Ontladen kan op veel verschillende manieren

Nu je de signalen bewust wordt, wil je er mee aan de slag om te ontladen. Hoe je dat doet verschilt per persoon. Denk aan:

  • Wandelen; de natuur in duiken
  • Dansen of meezingen met je favo muziek
  • Boksen of op een andere manier lekker van je afmeppen
  • Schrijven; maak bijv. een piekerdagboek
  • Seks 😉
  • Lachen; liefst hardop en voluit!

Opladen tijdens je vakantie

De vakantie is een ideale periode om jezelf te ontspannen en op te laden. Als je op vakantie gaat tenminste. Maar ook al ga je niet weg, dan nog is het heel belangrijk om op te laden. Even meer energie opdoen, zodat je straks weer met veel enthousiasme aan het werk gaat. 

Het mag wat minder, leg de lat lager

Of je nu thuis blijft of niet, realiseer je dat het allemaal wat minder mag. Je hoeft niet van alles. Dat is nu juist het voordeel van vakantie.

Het is wel even opletten, als je niet weggaat, want dan zie je al die onafgemaakte klussen om je heen. Tenzij je bewust vakantie neemt om aan die klussen te werken, raad ik je aan om ze volledig te negeren tot na je vakantie. 

Lekker zonder planning en zonder “het moeten”

Nu je vakantie hebt, is het tijd om die dingen te doen die je leuk vindt en waar je anders niet aan toe komt. Je kunt dit van tevoren al inplannen, maar wat ik zelf heerlijk vind…. is ’s ochtends bedenken; waar heb ik nu zin in?  En dat vervolgens te gaan doen.

We moeten namelijk al genoeg in ons dagelijkse leven en in de vakantietijd is alles is een verademing.

Beweeg en geniet van buiten zijn

Van bewegen, krijg je energie en word je creatiever. Onderzoek toont aan dat buiten in de natuur zijn, mensen gelukkiger maakt. Iedere dag kom ik in de natuur en dat is echt heerlijk. Bewegen en dat hoeft dus niet perse sporten te zijn, werkt goed. Vooral in de buitenlucht. Probeer het eens en kijk hoe veel beter jij je hierdoor voelt.

Doe inspiratie op en inspireer jezelf

Inspiratie opdoen kan op verschillende manieren. Soms is het niets doen, waardoor er nieuwe ideeën naar boven komen. Je brein is ‘doelloos’ en gaat daardoor creatief worden. Net zoals lezen, jezelf verliezen in een goed boek of wat lekkere tijdschriften. Of ergens anders heen te gaan, denk eens aan een museum. Een nieuwe omgeving, geeft altijd nieuwe energie.

En dan heb ik nog wat tips voor je:

Zet telefoonmeldingen uit

Scrollen op onze telefoon helpt niet om echt te ontspannen. De blijvende stroom aan nieuwe informatie en prikkels geeft ons het gevoel dat we altijd ‘aan’ moeten staan. Nu snap ik dat helemaal uitzetten niet altijd handig is, want er zitten ook leuke functies op. Fotograferen, podcast en Spotify om maar iets te noemen.
Schakel daarom de meldingen van je telefoon uit of neem jezelf voor alleen op vaste momenten op je telefoon te kijken. Dit geeft rust, overzicht en tijd om andere dingen te doen.

Doe een powernap

Als je tien tot maximaal twintig minuten slaapt, voorkom je dat je in een diepe slaap terecht komt. De lichte slaap die je wel meepakt, verhoogt je alertheid aanzienlijk. Dat komt bijvoorbeeld in dit onderzoek onder topsporters naar voren. 

Of doe een siësta, wanneer je ‘s avonds een gezellige late afspraak hebt. Ook aan te bevelen als het heel heet is.

Creëer een rustige, opgeruimde omgeving

Chaos in je hoofd en chaos om je heen zijn nauw met elkaar verbonden. Je hebt vast wel eens gemerkt hoe prettig het is als je huis opgeruimd is. Maar heb je het ook gemerkt hoe moeilijk het is om op te ruimen als je het druk hebt.

De ene chaos houdt de andere in stand. Pas als je één van de twee wegneemt, verdwijnt de ander ook. Wanneer je niet zomaar je hoofd leeg kunt maken, begin dan bij je huis. Je voelt je er een stuk beter door. 

Met bovenstaande tips lukt het je vast om te ontladen en op te laden in ontspanning.

Is er veel spanning in jouw lichaam en geest? Maak jij je druk en heb je zorgen? Praat er dan met anderen over. Dat helpt! Heb je niemand in je omgeving of vind je spannend om het te delen, dan ben ik er natuurlijk ook voor je.