Innerlijk Leiderschap

Innerlijk leiderschap. Wat doet dat woord met je? Het is zo’n woord waarbij je denkt, Uhh… WTF?

Volgens het woordenboek gaat leiderschap over beslissingen én verantwoordelijkheid nemen, problemen oplossen, plannen, organiseren, beoogde doelen te bereiken, etc.

Om eerlijk te zijn?

In mijn privéleven ben ik niet altijd iemand die voorop loopt en de leiding neemt. Sterker nog, ik was altijd meer een volger, een toeschouwer. Ik kon dus ook nooit zoveel met die term, omdat er een soort van ‘moeten’ op zit. 

De laatste jaren heb ik ontdekt dat ik wel degelijk een Leider ben. Ik begeleid meerdere groepen en voel me daar helemaal senang mee. Ik heb ontdekt dat ik anders in elkaar steek, ik ervaar dingen anders en verwerk ze ook anders. Ik check veel dingen in mijn binnenwereld, qua denken maar ook qua gevoel.

Innerlijk Leiderschap heet dat! Dat staat haaks op wat ik allemaal geleerd heb over het tonen van leiderschap op de oude manier.

Hoe zit het met jouw innerlijk Leiderschap?

Innerlijk leiderschap gaat over wat je voelt en waarneemt. Het gaat niet over de leiding nemen, maar de leiding volgen. Jij neemt niet de leiding, maar je ‘werkt’ samen met jouw innerlijke bron, jouw innerlijke stem. Het gaat over het durven volgen van jouw gevoel en intuïtie, daar op te vertrouwen én er de verantwoordelijkheid voor nemen. Dat maakt dat je durft te staan voor jezelf en dat heeft niets te maken met de leiding nemen.

Innerlijk leiderschap vraagt steeds van jezelf om je af te stemmen op jezelf. Momenten te nemen die er voor zorgen dat jouw innerlijke wereld duidelijk en helder wordt. Zodat jij jouw innerlijke berichten hoort én kan vertalen naar actie. Dit gaat verder dan leiderschap met je ratio. Completer en meer in balans.

Groeien of niet?

Als het innerlijke (je gevoel) in balans komt met het uiterlijke (de acties), dan groei je! Doe je dat niet, dan stopt je groei en komen er blokkades in de vorm van te weinig zelfvertrouwen, aanpassen aan je omgeving, een gevoel van machteloosheid, ontevredenheid of erger. Dus neem je verantwoordelijkheid: Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven, niemand anders.

En dat is een heel proces..

Ik gun je dat je bewust wordt van de Innerlijke Leider die in je zit. Dat je helemaal in tune bent met jezelf en jouw energie. Zodat je jouw innerlijk Leiderschap kunt toepassen in het dagelijks leven. Omdat veel van ons leven op een automatische piloot gaat, is dat doorbreken een heel proces. En patronen doorbreek je niet zomaar, daar mag je mee oefenen. Tijdens het Reading Coaching Traject trekken we langere tijd met elkaar op. Zo kun je met vallen en opstaan leren hoe jij steeds meer leeft als de Leider die je bent.